Kruiden die makkelijk te kweken en te gebruiken zijn voor amateurkoks

Kruiden die makkelijk te kweken en te gebruiken zijn voor amateurkoks

Plant en kweek deze 7 kruiden om je favoriete gerechten een heerlijke uitbarsting van smaak te geven.

Niets verbetert de smaak van voedsel zo goed als verse kruiden. En als je die net geplukte smaak het hele jaar door in je maaltijden wilt, kan het niet eenvoudiger zijn om je eigen kruidentuin binnenshuis te beginnen.

Om te beginnen zijn kruiden gemakkelijk te kweken. Je hebt geen speciale lampen of veel ruimte nodig – alleen een helder verlichte ruimte, wat potten en een paar heerlijke receptideeën.

Elke pot of bak is goed, maar hij moet minstens 15 CM in omtrek zijn en drainagegaten hebben. Kruiden groeien meestal beter als ze apart geplant worden dan samen in één grote bak. Ze hebben niet veel water nodig om te overleven, maar de hoeveelheid hangt wel af van het bijzondere kruid. Om te testen of ze water nodig hebben, prik je met je vinger een centimeter in de grond. Voelt die droog aan, dan hebben je kruiden dorst.

Bekijk deze kruiden – en onze aanbevolen recepten! – om het hele seizoen door versgeplukte kruiden te kweken.

  1. Basilicum

Met de smaak van het Middellandse Zeegebied in elk blad, houdt basilicum van veel zon en warmte. Begin ermee als zaadje in een raam op het zuiden. Houd de grond licht vochtig. Probeer verschillende soorten te kweken, waaronder citroenbasilicum voor een vleugje citrus.

Ga aan de slag met koken! Voeg basilicum toe aan citroenbasilicum spruitjes, en gebruik het om een verscheidenheid aan pastagerechten aan te kleden.

Tip: Online kruiden en specerijen kopen voor thuiskoks én professionals

  1. Rozemarijn

Rozemarijn staat graag in een raam op het zuiden en kan het best vanaf een stek geplant worden. Hij houdt van iets drogere grond, dus geef hem niet te veel water – maar laat rozemarijn ook niet helemaal uitdrogen.

Ga aan de slag met koken! Rozemarijn is het hoogtepunt van dit hartige, aromatische rozemarijn-saliebrood.

  1. Baai

Baai is een vaste plant die het hele jaar door goed in bakken groeit, al is hij in het begin nogal traag. Zijn belangrijkste vereiste is veel luchtcirculatie en ruimte – laurier houdt niet van overbevolking!

Ga aan de slag met koken! Gedroogde laurierblaadjes geven een aparte smaak aan allerlei gerechten – verwijder ze gewoon uit het gerecht voor het opdienen. Probeer laurierblaadjes als smaakmaker in een kookgerecht met zeevruchten.

  1. Peterselie

Je kunt peterselie uit zaadjes laten groeien, al duurt het wel een paar weken voor je resultaat ziet. Peterselie houdt ervan om in overvloedig licht en warmte te zonnen. Oogst liefst eerst de buitenste bladeren om nieuwe groei vanuit het midden te stimuleren en de plant dapper te houden.

Ga aan de slag met koken! Peterselie is een van de meest veelzijdige kruiden in de keuken. Gebruik het als garnering of strooi het in zowat elk hartig Italiaans gerecht.

  1. Tijm

Je kunt binnenshuis beginnen met het kweken van tijm van een stekje of door een gevestigde buitenplant op te graven en over te zetten naar een pot. Tijm houdt van de zon, maar doet het ook goed in een op het oosten of westen gericht raam.

Uitgelicht: Online Kruidenmixen voor thuis kopen bij Natural Spices

  1. Bieslook

Deze grasachtige plant staat prachtig in keukens en heeft, in tegenstelling tot de meeste kruiden, niet veel licht nodig om goed te gedijen. Hak de plant terug tot op de grond als je kleine bosjes gebruikt om hergroei aan te moedigen.

Ga aan de slag met koken! Bieslook gaat goed samen met knoflook en geeft een stoot ui-achtige smaak aan specerijen als boter en veggie-dip.

  1. Munt

Munt gedijt binnenshuis goed, maar kan het best alleen gekweekt worden omdat ze andere planten gemakkelijk kan verstikken. Munt leeft graag in licht vochtige grond en heeft niet zo veel licht nodig als sommige andere kruiden. Zorg er alleen voor dat het elke dag een beetje zonlicht krijgt.

Ga aan de slag met koken! Munt barst van de frisse lentesmaak. Voeg een takje toe aan zonnethee, of meng het door fruitsalade.